Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten enflasyon mesajı: Kafamda zerre tereddüt yok
5 mins read

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten enflasyon mesajı: Kafamda zerre tereddüt yok

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonda yıllık bazda düşüşün başlayacağını belirterek, Türkiye’nin şu an uyguladığı politikaların uluslararası normlara uygun olduğunu, kapsamlı yapısal reformları içerdiğini söyledi. Kolaycı, hızlı bir çözümün olmadığını, zaman aldığını belirten Şimşek, “Hepsi süreç, sabır, kararlılık işi. Onun için kafamda zerre kadar tereddüt yok vatandaşın da inanıyorum ki güveni pekişecek. Ben inanıyorum sonuç aldıkça pekişecek” dedi.

KÜRESEL RÜZGÂR DESTEKLİYOR

Şimşek CNN Türk’te Gece Görüşü programında Hande Fırat ve Zafer Şahin’in sorularını yanıtladı. Şimşek, 2024’ten sonra ekonomi programının güçlü sonuç vereceğini, Türkiye’nin bir hikâyesi olduğunu belirterek, “Geçen sene karşı rüzgârların hâkim olduğu bir dönemdi. Şimdi ise destekleyici bu rüzgârlar var. Bizi ilgilendiren bölgelerde büyüme hızlanacak. Eğer iyi bir hikâyeniz olmazsa bu rüzgârların bir anlamı olmazdı” dedi. Programın çalıştığına dair bir sürü emare olduğunu kaydeden Şimşek, “Biz harcamaları deprem hariç kontrol altına aldık. Gelir ayağında adımları attık. Bizim yaklaşımımız Merkez Bankası’na enflasyonu aşağı çekmekte yardımcı olmak. Bütçe açığını kalıcı bir şekilde yüzde 3’ün altına almak istiyoruz. Cari açığın 30-35 milyar dolar civarına inmesini bekliyoruz. Bu programın çalıştığının en güzel göstergelerinden biri. Yazın enflasyon 20-25 puan düşer. Para politikası gecikmeli çalışıyor. Merkez Bankası ilave sıkılaşma adımları atıyorlar. Biz bunu yüzde yüz destekliyoruz. Gelişmiş ülkelerde dahi 12 ile 18 aylık bir aktarım süreci var bu hamlelerin yansımasında” diye konuştu. Konut fiyatları ve kiraların eskisi gibi artmadığını dile getiren Şimşek, programın sabır işi olduğunu, sepetin tamamına da yayılacağını kaydetti.

KURUMLAR VERGİSİ, GELİR VERGİSİ ARTMAYACAK

Seçim öncesinde bazı çevrelerin belirsizlik, güvensizlik yaratma çabası olduğunu dile getiren Şimşek, “Öyle bir hal aldı ki çok abartılı ifadeler. Biz seçim sonrasına ilişkin orta vadeli programda öngörmediğimiz bir şey yapmayacağız. Vergi ile ilgili tutumuz net. Kurumlar Vergisi’ni artırmayacağız. Gelir Vergisi’ni artırmayacağız. KDV genel oranları artırmayacağız. İstisnalar varsa, indirimli olanlar varsa bunu gözden geçireceğimizi zaten söylemiştik. Motorlu taşıtlara ilave bir oran gündemimizde değil” dedi.

ALGORİTMA HABER VERECEK

Harcamaları gözden geçireceklerini anlatan Şimşek, “Daha üretken, verimli alanlara yönelteceğiz. Kayıtdışılık ile mücadele edeceğiz. Çok ciddi düzenlemeler çalışıyoruz. Nokta atışı olacak. Kayıt dışı ile mücadele ederek, bütçe açığını daha kalıcı bir şekilde kontrol altına alacağız. Kayıtdışılık hak yemek demektir. Seçim öncesinde kasıtlı üretilen spekülasyonlar var. Hazirandan itibaren yeni nesil pos makinesi konulacak. Kayıtdışı çalışan işletmelere dair algoritmalar geliştireceğiz. Yapay zekâ ile herhangi bir şehrin işlek restoranında bütün gün su, ekmek, et fişi kesildiğinde algoritma bize haber verecek” diye konuştu.

KİRA SÖZLEŞMELERİ E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILACAK

Kayıtdışı ile mücadele adımlarını örnek de veren Şimşek, “Niyetimiz tüm kira sözleşmelerini bundan sonra e-devlet üzerinden yaptırmak” dedi.

420 BİN KAPIYI ÇALDIK

Bir süre önce veri tabanından 4.5 milyon potansiyel kiralık konut tespit ettiklerini anlatan Şimşek, “Son 2 ayda 420 binden fazla kapı çaldık. Elimizdeki bilgilerle, fiili durumu karşılaştırdık. Bu ay sonunda kira beyannamesi verilmesi lazım. Amacımız gönüllü uyumu artırmak, rehberlik yapmak, bu ayın sonunda kira beyannamesi verilmesini sağlamak. Neden? Verilmeyen beyannamelere ilişkin nisanda inceleme yaparsak, mükellef daha ağır sonuçlarla karşılaşyacak. Ocak-şubat ayında neden bu ziyaretleri yaptık, amacımız gönüllü uyumu artırarak vatandaşın beyanneme vermesini sağlamak” dedi.

GRİ LİSTEDEN ÇIKIŞ: ELİ KULAĞINDA

Şimşek, gri listeden çıkış için, “Eli kulağında” değerlendirmesini yaptı. Kripto varlıklara ilişkin yasal düzenlemenin nisan-mayıs ayında hayata geçirilmesinin beklendiğini ifade eden Şimşek, mayıs ayında muhtemelen FAFT’ın yerinde denetim yapacağını, genel kurulun da haziranda olacağını belirterek, haziran ayında gri listeden Türkiye’nin çıkmış olacağını kaydetti.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir