Oyuncular arasında yıllardan beridir süregelen konsol ve PC tartışması var. Her yeni konsol neslinde ise bu tartışma biraz daha alevleniyor. Xbox Series X, geniş oyun kütüphanesi ve diğer sunduklarıyla birlikte PC’lere karşı tercih edilebilecek bir konsol.
Daha öncesinde PlayStation 5 (PS5) ile PC kıyaslaması yapmış, tüm faktörleri bir araya getirmiştik. Aslında bu kıyaslamada PS5 ve Xbox fark etmeksizin konsolların birçok ortak özelliği var, ancak biz Microsoft’un oyun cihazını ayrıca ele alacağız. Eğer ikilemde kaldıysanız, Xbox Series X ve bir oyun bilgisayarı arasında nihai kararı vermenize yardımcı olmak amacıyla önemli etkenlere birlikte bakacağız.
Xbox Series X, Microsoft’un piyasaya sürdüğü şimdiye kadarki en iyi konsollarından biri. Bir bilgisayar toplamak istediğimizde fiyatlar çok fazla değişkenlik gösterirken, Xbox fiyatları ise neredeyse sabit. Diğer yandan Xbox’ı tercih meselesi yapan birkaç başka faktör daha var.
Microsoft’un cihazı, sabit özelliklere sahip önceden tasarlanmış bir konsol ve depolama hariç sonradan yükseltme yapmak mümkün değil. Söz konusu performans olduğunda bir şeyleri değiştiremiyoruz. PC ise çok çeşitli özelleştirilebilir parçalara sahipken farklı bütçelere hitap edebiliyor. Bu avantaj bilgisayarlarda her zaman vardı, var olmaya devam edecek. Ancak Xbox Series X gibi konsollar her şey hesaba katılarak inşa ediliyor ve bazı istisnalar olsa da genellikle yükseltme ihtiyacı duyulmuyor.
Oyun Kütüphanesi
PC’ler konsollardan daha uzun süredir piyasada ve oyunlar çok uzun zamandır bilgisayarlarda kendine yer buluyor. Bu bağlamda, şüphesiz bilgisayarlar çok daha geniş bir oyun kütüphanesine sahip. Ayrıca ihtiyacınız olan oyunları indirebileceğiniz birden fazla platform var, bu da tüm süreci çok daha kolay hale getiriyor. Hem erişilebilirlik, hem de fiyatlandırma açısından..
Diğer yandan, Xbox konsollar Halo ve Forza gibi AAA oyunlara odaklanıyorken bunlardan bazıları Xbox konsollarına özel. Özel derken, Xbox da bir Microsoft ürünü olduğu için hem Xbox konsollarını hem de Microsoft Windows’u kastediyoruz. Yani belirli oyunları PlayStation konsollarında oynamak mümkün değil.
Xbox Game Pass hem PC hem de konsol için yüzlerce oyuna sahipken, PC için temel abonelik ekstra bir EA Play aboneliği gerektiriyor. Xbox konsolunuzda ise EA oyunlarına erişmek için Xbox Game Pass Ultimate’ı tercih etmeniz gerekecek. Özetle, Xbox Game Pass her iki platformda da çok sayıda oyun ve indirim sunuyor.
Bir oyun bilgisayarı ile Steam ve Epic Games gibi düzenli fırsatlar ve hatta ücretsiz oyunlar sağlayan oyun mağazalarına erişebilirsiniz. Ayrıca Xbox Series X’in aksine tek bir şirkete bağlı olmadığınız düşünüldüğünde, gelecekte yeni abonelikler ve hizmetler gibi olasılıklar var. Açıkçası bu tüm oyuncular için olmasa bile önemli bir kesim için önemli bir avantaj.
PlayStation cephesini ele alırken özel oyun kütüphanesinden bahsetmiştik. Xbox Series X’te ise temelde “özel” oyun diye bir şey yok. Her birinci parti Microsoft oyunu hem Xbox Series X hem de PC’de mevcut olacak. Ayrıca bunların birçoğu en azından önümüzdeki bir iki yıl boyunca Xbox One’da da mevcut olacak. Bu nedenle, zaten oldukça iyi bir oyun bilgisayarınız varsa ve oturma odasında özel bir sistem istemediğiniz sürece Xbox Series X’in pek bir oyun avantajı bulunmuyor.
Genel olarak PC’ler daha geniş bir oyun kütüphanesine sahip, ancak Xbox’taki seçenekler de doğrusu sınırlı değil. Özellikle PlayStation tarafıyla kıyaslandığında, Xbox Game Pass’in varlığı sayesinde seçenekler oldukça geniş. Aslında seçim ne tür oyunlar oynamak istediğinize ve hangi şekilde oynamak istediğinize bağlı. Eğer modern oyunları seviyor ama aynı zamanda bazı retro oyunlara da erişmek istiyorsanız, PC’yi tercih edin çünkü PC’de seçenekler daha geniş. Ancak tek odak noktanız modern AAA oyunlarsa, ayrıca konsolun kontrollerini seviyorsanız Xbox’ı tercih edebilirsiniz.
Fiyatlar
Xbox Series X’in PC’ye göre avantajlı olduğu alanlardan birisi de fiyatlandırma. Özel toplanan oyun bilgisayarları genellikle seri üretim konsollardan daha pahalıdır. Xbox Series X’in fiyatı 499 dolar, indirimlerde daha uygun fiyatlar görmek mümkün. Bu fiyata ortalama bir oyun bilgisayarı toplayabilirsiniz, ancak Xbox Series X’teki CPU, GPU veya SSD dengesini yakalayacak güçte stabil bir oyun bilgisayarı toplamak kolay değil. Bunun yanında söz konusu sadece saf performans değil, sadece tek bir donanım yapılandırmasıyla gelen konsollar daha stabil çalışıyor. Oyun geliştiricileri yalnızca tek donanım yapılandırmasına sahip ürünlere özel optimizasyonlar yapabiliyor.
Kabul etmek gerekir ki PC parçalarının fiyatı zamanla düşüyor. Ancak konsollar her zaman ulaşılabilir fiyatta kalıyor. Kurulumu ve ulaşması ise daha basit. Bilgisayar toplamak bazıları için eğlenceli olabilirken, bazıları için de karmaşık ve zaman alıcı bir süreç. Bir şeyler ters gittiğinde, bir şey yanlış takıldığında veya beklenmedik bir arıza yaşandığında ise işler sarpa sarabiliyor.
Her zaman Xbox veya PS konsollardan daha güçlü bilgisayar toplayabilirsiniz. Asıl soru, söz konusu bilgisayar ne kadar pahalı olacak ve verdiğiniz paraya gerçekten değecek mi?
Donanım
Bilindiği üzere PlayStation 5 gibi Xbox Series X’in kalbinde AMD tarafından özel olarak üretilen bir APU yer alıyor. Bu APU 8 çekirdekli Zen 2 tabanlı AMD işlemciye sahip. Grafik tarafında ise RDNA 2 mimarili, 52 işlem birimi sağlayan bir grafik işlemcisi mevcut.
Xbox Series X’in özellikleri, Radeon RX 6800 veya GeForce RTX 3070 ekran kartı ile bir araya getirilmiş Ryzen 7 3700X masaüstü işlemcisine neredeyse eşdeğer. Yani Xbox Series X oyun oynatma becerisi açısından oldukça başarılı diyebiliriz. Donanıma özel oyun optimizasyonları ve özel Microsoft dokunuşları da için cabası. Normalde böyle bir donanımla 4K 120 FPS oyun deneyimi hayal, ancak konsol üreticileri çekinmeden “4K 120 FPS’ye kadar” oyun deneyimi vaat edebiliyor. Bunun sebebi ise optimizasyonlar ve oyuna özel ayarlar.
PC tarafında ise görüntü yükseltme teknolojileri önemli bir artı sağlıyor. Alt-orta sınıf bir ekran kartıyla NVIDIA DLSS, AMD FSR ve Intel XeSS teknolojilerini kullanma imkanı var. Ancak optimizasyon konusunda konsolda daha iyi bir deneyim yaşayacaksınız.
Stabilite
PS5’te olduğu gibi Xbox konsolların teknik özellikleri sabit. Dolayısıyla bir PlayStation alan her kullanıcı bazı istisnalar dışında aynı oyun deneyimini yaşayacaktır. Oyunu geliştirenler PS5 veya Xbox için sürümü kolayca optimize edebilirler.
PC tarafına bakacak olursak, oyuncuların deneyimi grafikler, CPU, depolama ve yazılımsal etkenler gibi birçok faktörden etkilenebilir. Daha iyi bir oyun deneyimi yaşamak istiyorsanız, biraz para harcamanız ve bilgisayarınızın yapılandırmasını yükseltmeniz gerekebilir. Bu konuda konsolların daha avantajlı olduğunu ve daha stabil oyun deneyimi sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Yükseltme
Genel anlamda teknolojik cihazlara yatırım yaparken geleceğe yönelik olarak düşünmeniz gerekiyor. Gelecekte yükseltme yapmak istiyor musunuz? Aldığınız ürünü ne kadar süre kullanmak istiyorsunuz?
Bir bilgisayar almayı düşünüyorsanız kolayca donanım yükseltmesi yapabilirsiniz. Hatta istediğiniz bileşeni ayrı ayrı istediğiniz zamanlarda yükseltebilirsiniz. Bu da uzun ömürlülük için büyük bir artı. Örneğin oyun bilgisayarınızın performansı birkaç yıl sonra sizi tatmin etmezse, işlemci veya ekran kartını daha iyisiyle değiştirebilirsiniz.
Xbox Series X ile yükseltme yapmak mümkün değil. İşlemci, ekran kartı ve RAM’e dokunamaz, yalnızca depolama alanını iyileştirebilirsiniz. Dolayısıyla, bir konsol söz konusu olduğunda daha iyisini istiyorsanız daha yeni nesil bir konsol satın almanız gerekecek. Daha yenisi yoksa bir süre beklemelisiniz.
Unutmamak gerekir ki, zaten iyi çalışan orta sınıf bir bilgisayarınız varsa oyun deneyiminizi bütçe dahilinde artırmak için seçenekler var. Geleceğe yönelik donanımlar ve yükseltme söz konusu olduğunda bilgisayarlar tartışmanın tek kazananı.
Taşınabilirlik
Taşınabilirlik söz konusu olduğunda oyun bilgisayarı Xbox Series X kadar kullanışlı olmayabilir. Küçük kasaya sahip, daha taşınabilir olan bir mini-ITX oyun sistemi kurabilirsiniz elbette. Ancak bunu yapan kullanıcıların sayısı oldukça az. Ayrıca böyle bir sistemi doğru şekilde toplamak daha zahmetli bir iş. Küçük yapıda kompakt bir oyun bilgisayarı toplamak istiyorsanız, kullandığınız bileşenler için soğutma ve form faktörüne dikkat etmeniz gerekecek. Ne yaptığınızı bilmiyorsanız her şey çok karmaşık bir hal alabilir, donanımları yerine takamayabilirsiniz.
En üst düzeyde taşınabilirlik istiyorsanız, üst düzey bir dizüstü bilgisayar Xbox Series X’ten daha iyi bir seçenek olabilir. Ancak harcadığınız parayla performanstan kaybedebilirsiniz. Ayrıca bir dizüstü bilgisayarın yükseltme için sınırlı seçenekleri var.
Genel olarak her şeyi bir araya getirdiğimizde, konsollar her zaman taşınabilirlik sunan özel makineler. Bilgisayar söz konusu olduğunda ise her şey form faktörüne ve sisteme bağlı.
PC’nin Önemli Avantajı: Çeşitlilik ve Esnek Kullanım
PC’leri her zaman yeni bileşenlerle yükseltme imkanınız varken konsollarda depolama hariç donanımları yükseltemezsiniz. Bir diğer artısı ise çeşitlilik. Kişisel zevklerinize uygun bir bilgisayar alabilir veya kendiniz toplayabilirsiniz. İşlemcisinden SSD’sine kadar sayısız marka, model ve fiyat seçeneği var. Bunun yanında, bütçeniz elveriyorsa performanslı bir bilgisayar alarak yüksek çözünürlükte, yüksek ayarlarda ve yüksek performansla oyunun keyfini sürme imkanınız var.
Daha da önemlisi, bir oyun bilgisayarına yatırım yaptığınızda video düzenleme, grafik tasarım ve hemen hemen tüm diğer üretkenlik işlerini yapabilecek çok yönlü bir makineye de sahip oluyorsunuz. İnternette gezinme, temel görevler, yazılım çeşitliliği ve günlük kullanım gibi artıları da unutmayalım.
Oynanış, Kontroller ve Çevre Birimleri
Xbox’ın kontrolcüsü herkes tarafından biliniyor ve genel olarak beğeniliyor. Diğer taraftan PC’de bazen birazcık zahmetli de olsa herhangi bir kontrolcüyü kullanabilirsiniz. En azından temel kullanım için XInput kullanan herhangi bir kontrol cihazı otomatik olarak çalışacak. Temel kullanım, yani Xbox kontrol cihazlarının kullandığı düzen. Windows buna destek sunuyor. Xbox 360’tan Xbox Series X kontrol cihazına kadar her şeyi bağlayabilirsiniz ve üçüncü taraf kontrol cihazları PC’de genellikle sorunsuz çalışıyor.
Klavye ve fare ise bir diğer seçenek. Açıkçası çoğu oyun klavye ve fare ile çok daha tepkisel, daha zevkli ve akıcı. FPS oyunları gibi bazı oyunlar ise gerçekten klavye ve fareye ihtiyaç duyuyor.
Sayıları daha az olsa da bazı oyunlarda ise hiçbir şey kontrolcünün yerini tutmuyor. Örneğin futbol ve farklı spor oyunları. Konsolların konfor açısından bir diğer avantajı ise uzandığımız yerden rahat bir şekilde oyun oynama ortamı sunması. PC’yi de istediğimiz yere taşıyarak TV’ye bağlayabiliriz lakin genelde masada kullanım tercih ediliyor.
Bilgisayarlarda çevre birimlerinin seçeneği daha fazla. Klavye, fare, VR gözlükler, direksiyon setleri ve uçuş simülasyonları için özel üretilen kontrolcüler dahil olmak üzere hepsi PC ile uyumlu.
Simülasyon oyunları buna mükemmel bir örnek. Xbox Series X|S ve PlayStation 5, Thrustmaster T300 RS GT ve Logitech G923 gibi bazı bilinen donanımlarla kullanılabiliyor. Ancak PC oyuncuları daha fazla seçeneğe sahip. Uçuş simülatörleri gibi diğer oyunlarda kullanılabilen joystick’leri bilgisayarlarla kolaylıkla kullanabilirsiniz.
Performans ve Görseller
Sony ve Microsoft, yeni konsollarını tanıtırken bir vaatte bulunmuştu: saniyede 120 kareye kadar 4K, hatta 8K çözünürlük. Bu teknik olarak olarak bir yalan değil: PlayStation 5 ve Xbox Series X teknik olarak 8K sinyal çıkışı sağlayabiliyor ve saniyede 120 kare çıkış verebiliyor. Ancak bu tamamen bir pazarlama stratejisi. Grafiksel açıdan zorlu oyunlar 60 FPS kare hızında 4K’ya çözünürlüğe çıkarsa öpüp başınıza koyun. Hatta birçok oyun 30 FPS “grafik” veya “görsel” mod içeriyor.
PC oyunculuğu ise farklı bir dünya. Optimum bir deneyim için 60 FPS minimum olarak kabul edilmekteyken, genel olarak 120 FPS veya daha yüksek bir kare hızı tercih ediliyor. Konsollar bir kenara, PC’de bile 8K çözünürlük oyuncuların %99.9’u için mucize. Mevcut donanımlar 8K çözünürlük için uygun değil, ayrıca 8K çözünürlük sunan monitörlerin sayısı oldukça sınırlı.
Konsol oyunları, PC’de mevcut olandan daha düşük kalite ön ayarı kullanma eğiliminde. Ayrıntılar oyundan oyuna değişiklik göstermekte, bazı oyunlar diğerlerinden daha iyi optimize edilmiş olarak geliyor. Ancak genel olarak PlayStation 5 veya Xbox Series X|S’de bulunan çoğu oyun, PC sürümündeki “Orta” veya “Yüksek” ön ayarına benzer görsellere sahip.
Işın izleme PC için bir başka avantaj. PlayStation 5 ve Xbox Series X|S ışın izleme özelliğini kullanabiliyor lakin oyun desteği yetersiz. Cyberpunk 2077 gibi ışın izlemeyi destekleyen platformlar arası oyunlar, genellikle PC’de mevcut olan maksimum kalitenin bir veya iki kademe altında bir kalite seviyesine bağlı kalıyor.
Adil olmak gerekirsek, PC oyunlarının hem performans (kare hızıyla) hem de görsel kalite açısından konsol oyunlarını geride bıraktığı bir gerçek. Bu fark, mevcut konsol nesli yeni PC grafik kartlarına göre yaşlandıkça önümüzdeki yıllarda daha da artacak.
Garanti Süresi ve Arızalar
Xbox Series X ülkemizde iki yıllık garanti süresine, kontrolcüsü ise bir yıllık garanti süresine sahip. PC’lere geldiğimizde, satın aldığınız her bileşenin garanti süresi değişebilir. Ekran kartlarında genellikle üç yıllık garanti süresi görüyoruz. Donanımlarda bu süre minimum iki yıl. Bazılarında ise beş ile on yıla kadar uzayabiliyor.
Doğrusu Xbox Series X kolay kolay arızalanabilecek bir cihaz değil. PC bileşenlerinde sorun yaşadığınızda ise kolaylıkla değişim mümkün.
Kurulum
Xbox Series X’in kurulumu ve kullanımı PC’ye kıyasla çok daha kolay. Konsolda yapmanız gereken tek şey bağlantıları yapmak ve kullanmak. PC’ler söz konusu olduğunda, önceden hazırlanmış bir masaüstü satın almadığınız sürece her bileşeni satın almanız ve kendiniz kurulum yapmanız gerekiyor.
Maddeleri sıralamadan ve ipuçlarına geçmeden önce bir şeyi belirtmemiz gerekiyor. Xbox Series X konsol ve PC bileşenlerinin fiyatları zamana ve ülkeye göre değişebiliyor. Şimdi, bunu akılda tutarak Xbox Series X ve oyun bilgisayarını kıyaslayalım.
Oyun Yükleme
Dahası, bir konsolda oyunları başlatmak çok daha akıcı ve hızlıdır. Xbox gibi konsollara oyun yüklemek tıpkı bir akıllı telefona oyun yüklemek kadar kolay. Göz önüne alınması gereken birçok farklı etken de var. Fiyat, performans, oyun kütüphanesi ve çevrimiçi hizmetler de dahil olmak üzere birçok şeyi düşünmeniz gerekiyor. PlayStation tarafında olduğu gibi, her iki platformun da kendi artıları ve eksileri bulunuyor.
Bunun tek bir cevabı yok ve her kullanıcının istekleri farklı olabilir. Zaten iyi bir oyun bilgisayarınız varsa, Xbox Series X’e ihtiyaç duymayacaksınız. Güçlü bir bilgisayarınız yoksa veya bir PC’ye sahip değilseniz Xbox Series X değerlendirilebilecek bir seçenek. Bütçe, kullanım amaçları, kontrol tercihleri ve konfor gibi birçok etken var gördüğünüz üzere.
Oyun oynamanın dışında video düzenleme veya grafik tasarım yapmak istiyorsanız oyun PC’leri birden fazla görevi yerine getirebilir, daha akıllı bir yatırım olabilir. Diğer yandan sadece oyun oynamak, film izlemek ve müzik dinlemek istiyorsanız, bir Xbox Series X daha uygun fiyata işinizi görecektir.